Årsmötet 2023 med firande av föreningens 20 år

Vi var över 50 medlemmar som deltog i Årsmötet med firande! Dessutom två externa föredragshållare som hedrade tillställningen. 

20230323 174017

Vår gästföreläsare, Bengt Uvelius, framför ett av många tankeväckande foton från förr

Årsmötet ägde rum torsdag 23 mars 2023 i vår sedvanliga lokal på Baltzargatan 1, Malmö. Alla handlingar (verksamhetsberättelse, resultat- och balansräkning) finns publicerade på vår hemsida under Om oss i PCF-Syd - Föreningsmöten. Mötet inleddes med en tyst minut för bortgångna medlemmar. Det blev mindre förändringar i styrelsen. Efter styrelsens konstituerande möte räknar vi med att kunna uppdatera sidan om styrelseledamöter. 

PCF-Syds 20 år uppmärksammades genom särskilt inbjudna talare. Bengt Ovelius, överläkare emeritus, och författare till en lärobok om Urologins historia gav oss lite om prostatacancervården i Malmö och Lund som den bedrevs förr. Det var bitvis ganska chockerande bilder av hur man bedövade förr i tiden, skötte hygienen och utförde hantverket med att komma åt prostata. 

Kent Lewén, ordförande i Prostatacancerförbundet, berättade lite från riksperspektivet. Förbundet firar snart sina 25 år. Kent pekade på vikten av att föreningarna arbetar med Stöd, Påverka, Opinion och Företräda. Många som får beskedet att cancer är upptäckt i prostata får en chock. Där kommer personlig kontakt från föreningarna in som en viktig del. Det finns mycket som vi också måste påverka för att få säkrare undersökningar och behandlingar. Vi insåg kopplingarna mellan Bengts föredrag och Kents påpekanden om vad som måste förbättras nu.

Slutligen drog vår egen Göte Nilsson lite om PCF-Syd:s historia. Göte hade riklig tillgång över de senaste 10 åren. Men det var väldigt tunt med material över de första tio åren. I den delen är vi tacksamma för alla medlemmar eller andra som kan ge oss information om vår äldsta historia. 

Vi åt och drack vi gott under tiden! Strategiskt nog fick vi inleda menyn redan efter årsmötet. Menyn bestod nämligen av tre omgångar; "Rostbiffmacka", Varmrökt lax med potatissallad samt till kaffet en sockerkaksbakelse. Vi måtte ha väldigt hungriga medlemmar för det fanns inte en bit kvar efter middagen. 

Fler nyheter


Alla nyheter