Organiserad PSA-testning

Organiserad PSA-provtagning i Region Blekinge från den första februari 2020 Från den första februari 2020 erbjuder Region Blekinge organiserad PSA-provtagning för symptomfria män som är mellan 50-70 år gamla. Man vänder sig till sin vårdcentral för att ta ett blodprov som mäter PSA-värde.

Vad är PSA?

PSA är en förkortning för prostata-specifikt antigen. PSA är ett protein som bildas i prostatakörteln på män och som också finns i blodet. Förhöjda PSA-värden kan bero på flera åldersrelaterade sjukdomar, men också godartad prostataförstoring, prostatit och prostatacancer.

För- och nackdelar med PSA-provtagning

Det är viktigt att förstå för- och nackdelar som behandling för prostatacancer medför innan man testar sig. Man kan ha förhöjda PSA-värden utan att prostatacancern utvecklas till en allvarlig sjukdom. Det är fler män som behandlas efter PSA-prov, än som botas från en livshotande cancer. Behandlingen kan ge bestående biverkningar.

Det är svårt att veta om nyttan med PSA-prov överväger de negativa effekterna med ett prov. Därför finns det ingen allmän rekommendation om att alla män ska testas.

Män som vill testa sig uppmanas läsa igenom socialstyrelsens broschyr ”Om PSA-prov” innan de tar ett välinformerat beslut om testning.

Mer information om PSA-prov finns på 1177.se.

Kontakt

  • Stefan Persson Chefläkare Hälso- och sjukvården

0455-735416

stefan.persson@regionblekinge.se


Senast uppdaterad 03 april 2020


Fler nyheter

6 april 2020

INSTÄLLT

Hej! Tyvärr följer det i "CORONAS SPÅR" inställda aktiviteter för oss alla inom VIKTOR. Nu är konserten i Bräkne - Hoby kyrka inställd. Den kommer att återkomma när "faran är över". Lev väl och ta hand om er därute.

Läs mer

6 april 2020

Lite nytt från läkarvetenskapen.

Hej! Klicka på länken och läs en god nyhet nedan. Nubeqa® (darolutamid) får EU-godkännande som en ny behandling för män med icke-metastaserad kastrationsresistent prostatacancer.

Läs mer

21 mars 2020

POSITIV NYHET!

Ny utredningsmetod ska minska överbehandling av prostatacancer Källa: RCC i Samverkan, 19 mars 2020 "Klicka" och läs vidare!

Läs mer


Alla nyheter